Kan cognitieve training – training van de hersenen – er toe leiden dat topsporters hun prestaties kunnen verbeteren? Uit studies blijkt dat er een paar ingrediënten nodig zijn om überhaupt topprestaties te leveren. In het bijzonder licht Erik Scherder uit dat spiegelneuronen een belangrijke rol kunnen spelen in het leveren van een prestatie. ‘Zenuwcellen worden actief als je je sportactie al inbeeldt (imaginary) of zelfs al als je kijkt naar iemand anders die de actie verricht’. Meer in de video hierboven.

Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij heeft verschillende onderzoekslijnen waaronder het effect van bewegen op cognitie, gedrag en het slaap-waakritme van mensen zonde ren met een cognitieve kwetsbaarheid, de relatie tussen pijn en cognitie bij mensen met een dementie en het effect van muziek op de hersenen. Bij schreef mee aan het boek ‘Hoe zwaar is licht. Meer dan 100 dringende vragen aan de wetenschap’.

 

Hoe zwaar is licht