Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf

Natuurkundige | Wiskundige | Hoogleraar |

Robbert Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Na een onderbreking van enkele jaren, waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij in 1989 in Utrecht cum laude bij Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Daarna bekleedde hij posities aan Princeton University en het Institute for Advanced Study. In 1992 verruilde hij Princeton voor Amsterdam, waar hij aan de UvA de leerstoel mathematische fysica bezette.

Professor Robbert Dijkgraaf is sinds 1 juli 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (IAS), V.S. en Leon Levy Professor. Daarnaast is hij, sinds 2005, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Tot juni 2012 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC Handelsblad schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken. Samen met onder andere Erik Scherder en Julian Schaap schreef hij ook mee aan het boek ‘Hoe zwaar is Licht‘, een bundel waarin meer dan 100 wetenschappelijk relevante vragen behandeld worden.
Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan, bijvoorbeeld door maandelijks jonge wetenschappers te introduceren in het tv-programma De Wereld Draait Door (klik hier) maar ook als initiatiefnemer en financier van proefjes.nl, een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dijkgraaf was lid van het tweede Innovatieplatform en is co-voorzitter van de InterAcademy Council.

Voor meer informatie over Robbert Dijkgraaf klik hier of klik op een van de bovenstaande vetgedrukte links.


VIDEO’S


 

‘OOK HET LICHT VALT NAAR BENEDEN’


 

Hoe zwaar is licht?


BOEKEN

VOLG ONS